Geologiereis 2023 ‘De Alpen, geodynamisch bezien’

Een gedocumenteerde verkenning van de Alpenketen in Duitsland, Oostenrijk, Italië, Zwitserland en Frankrijk.

18 t/m 30 september 2023 – 13 dagen

Routeoverzicht: De voorgenomen reisroute waarbij de reis natuurlijk niet eindigt waar het getekende spoor ophoudt. We rijden door naar Nederland. De op de laatste dag te volgen route hangt af van verkeersdrukte en te kiezen locatie voor start en einde van de reis.

De Geologiereis  2023 ‘De Alpen, geodynamisch bezien’ is een 13-daagse reis die bedoeld is voor deelnemers die nieuwsgierig zijn naar het ontstaan van de Alpen en ook naar een antwoord waarom de bergen in Oostenrijk verschillen van die in de Dolomieten en die weer anders zijn dan in Zwitserland of in de Frans-Italiaanse grensstreek.

De reisbegeleiders, de geologen Peter Floor en Leo Minnigh hebben de reis ter voorbereiding meerdere malen verkend. In 2021 en 2022 is de reis succesvol uitgevoerd.

De Alpen zijn van oudsher een van de best onderzochte gebergten op aarde. De laatste halve eeuw heeft de theorie van de platentektoniek (‘schuivende continenten’) tot geheel nieuwe inzichten geleid over vorming van deze gebergteketen. Het krachtenspel tussen continentale platen en delen ervan kan nu worden geschetst. Zo is naar voren gekomen dat de wordingsgeschiedenissen van de Oost-, Centrale -, Zuid – en West Alpen sterk van elkaar verschillen. Wat nu één gebergtegordel is, blijkt een gevolg te zijn van verschillende processen op verschillende momenten die zich hebben afgespeeld aan de zuidrand van het toenmalige Europese continent. Aan de hand van veldobservaties en documentatie vooraf, en tijdens de reis proberen we deze complexe geodynamische geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Overigens geven wij natuurlijk ook aandacht aan cultuurhistorische aspecten die we tijdens onze reis tegenkomen.

De reis is van maandag 18 september t/m zaterdag 30 september 2023. We reizen met een middelgrote comfortabele bus met chauffeur en overnachten in goede middenklasse hotels op basis van half pension (= overnachting + ontbijt + diner). Een aantal malen zullen we een wandeling maken, die niet te zwaar is.

De reisorganisatie FS Travel is verantwoordelijk voor de logistiek van de reis, verzorgt vervoer en verblijf en zorgt voor de wettelijke eisen waaraan een reisorganisatie moet voldoen. Daaronder valt o.a. de garantieregeling voor de door u betaalde reisgelden en de wettelijke bedrijfsaansprakelijkheid.

Geologiereis 2023 ‘De Alpen, geodynamisch bezien’
18 t/m 30  september 2023

Bekijk het Dagprogramma Geo Alpen 2023(=pdf)

Organisatie en praktische informatie:

Uiteraard geldt voor al het volgende nog steeds het voorbehoud dat naweeën van de Covid-pandemie in alle te bezoeken landen en regio’s een onbelemmerde uitvoering van het programma toelaten. Mogelijk dat essentiële vaccinatie-documenten vereist zijn.

Aanvang maandagochtend 18 september, einde zaterdagnamiddag/avond 30 september 2023.

Enkele weken voor vertrek ontvangen alle deelnemers de excursiegids met namen, woonplaatsen (en mobiele nummers indien zij dat toestaan), hotelgegevens, reisroute en inhoudelijke beschrijving en toelichting van de route en daarlangs te bespreken voorkomens, panorama’s en verschijnselen. Voorts een exemplaar in het Engels van de uitstekende uitgave Rocky Austria.

Indien daarvoor bij de deelnemers belangstelling bestaat, zullen wij ruim voor het vertrek een kennismakings- en introductie bijeenkomst organiseren.

Vóór die bijeenkomst (of indien deze niet plaats vindt, voor de zomer 2023) ontvangen alle deelnemers digitale bestanden met een samenvatting en veel illustraties van de vorming van de Alpen met plaattektonische uitleg. De tekst van de excursiegids zal daar in voorkomende gevallen naar verwijzen. Dit als kapstok om de waarnemingen onderweg aan ‘op te hangen’ en zo te helpen de processen in ruimte en tijd te gaan begrijpen.

De meeste te bezoeken objecten zijn goed bereikbaar. In enkele gevallen maakt een flinke wandeling onderdeel uit van het programma. Geen echte en zware bergwandelingen. Goede waterdichte, lichte bergschoenen en eventueel bergstokken worden sterk aanbevolen.

Toelichting De Alpen – Geologie (=pdf)

Reissom Geo Alpen 2023: € 2595,- per persoon bij verblijf in een 2-persoonskamer
Toeslag: 1-persoonskamer: € 375,- per persoon )*
)* = het is mogelijk om aan te geven dat u een kamer met een andere deelnemer wilt delen. In eerste instantie betaalt u de reissom incl. toeslag 1-persoonskamer, als een andere deelnemer ook een kamer wilt delen ontvangt u beiden de toeslag retour.
Groepsgrootte: Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. De reis gaat door bij minimaal 15 deelnemers

Inbegrepen:
# Vervoer per middelgrote comfortabele touringcar met chauffeur
# Verblijf in comfortabele middenklasse hotels op basis van half pension, waarbij enkele diners in een nabijgelegen restaurant wordt geserveerd
# Entrees, kabelbanen & rondleidingen
# Reisbegeleiding door twee deskundige geologen Peter Floor & Leo Minnigh
# Uitgebreide excursiegids en aanvullende documentatie
# Engelstalige uitgave ‘Rocky Austria’ over de Alpen

Niet inbegrepen:
# Lunchkosten(waar mogelijk in de open lucht): lunchpakketten van de hotels of inkoop onderweg waarvoor een gezamenlijke geldpot wordt gemaakt
# Consumpties onderweg en voor/bij/na de maaltijden
# Persoonlijke reis- en annuleringsverzekering, wordt ten sterkste aanbevolen. FS Travel kan dat desgewenst voor u verzorgen.
# Kosten verbonden aan de voorbereidingsbijeenkomst
# Garantiefonds GGTO €7,50 per persoon
# Calamiteitenfonds €2,50 per boeking (max. 9 personen)
# Reserveringskosten €30 per boeking (max. 9 personen)

  • aanbetaling bij inschrijving: € 500,- per persoon
  • de restbetaling uiterlijk 2 maanden voor vertrek

Graag de bedragen overmaken op NL56 KNAB 0257 6844 41 t.n.v. FS Travel o.v.v. het reserveringsnummer.

Meer informatie?

Wilt u graag deelnemen aan deze bijzondere reis? Graag het boekingsformulier invullen. U ontvangt van ons binnen enkele dagen de Reisbevestiging/Factuur. Na ontvangst van de aanbetaling is de inschrijving definitief. Uiterlijk 2 maanden voor vertrek dient de volledige reissom overgemaakt te zijn.
Ontvangt u graag meer informatie over deze reis? Neem dan contact met ons op, telefonisch = 06-53.47.97.54 of via de mail = info@fstravel.nl.

Aanmeldingsformulier:

ZEKER OP REIS

Wij vinden het belangrijk dat u met een zeker gevoel op reis kunt. FS Travel is aangesloten bij de Stichting GGTO, het garantiefonds voor gespecialiseerde reisorganisaties! Het GGTO staat garant voor de door u vooruitbetaalde reissom.