Fietsreis Centraal Portugal
met o.a. Tomar, Fatima, 
Obidos & Nazaré

Gevarieerde fietsreis langs karakteristieke plaatsen en prachtige natuur & kust

Fietsreis van het fijne stadje Tomar en het bedevaartsoord Fatima naar de Atlantische Oceaan met de hoogste golven bij Nazaré. Het verblijf is op twee plekken: in het gemoedelijke stadje Tomar en in een van de fraai plaatsen vlakbij de kust.

Op de zes fietsdagen is er keuze uit meerdere verkende fietsetappes met verschillende afstanden. De etappes van 65-70 km voeren door wat vlakker gebied, waarbij heuvels en klimmetjes nooit zullen ontbreken. De klimliefhebbers komen aan hun trekken in de etappes van rond de 100 km.
– Rechtstreekse retourvlucht Amsterdam-Lissabon
– Verblijf in twee goede toeristenklasse hotels
– Verzorging op basis van logies & ontbijt
– Per fietsdag keuze uit twee etappes van 65-70 en 95-105 km

REISPROGRAMMA

8-daagse fietsreis – vertrek: dagelijks

Dag 1: Schiphol-Lissabon – Tomar
Vlucht van Schiphol Amsterdam Airport naar Lissabon + transfer van ruim een uur naar het eerste comfortabele hotel vlakbij het centrum van Tomar. ’s Middags is er gelegenheid om de fietsen rijklaar te maken en de charmante stad met een grote historische en culturele rijkdom te verkennen. Het visitekaartje van de stad, het klooster Convento de Cristo, is een van de belangrijkste Portugese renaissance bouwwerken en een bezoek meer dan waard. Samen met het kasteel van de Tempeliers torent het hoog boven de stad uit. Aan de voet ligt het oude, middeleeuwse centrum met in het midden het plein Praça da República. In de straten er omheen vind je kleine winkeltjes en het oudste café waar heerlijke streekgebakjes geproefd kunnen worden: probeer “queijadas de amêndoa”, “queijadas de chila” of de traditionele “Fatias de Tomar”, een zoetigheid op basis van eierdooiers die au bain-marie in een speciale ketel worden bereid. Deze ketel werd in het midden van de vorige eeuw uitgevonden door een blikslager uit Tomar.
Dag 2, 3 & 4: Fatima, Dornes & Almourel
De fietsroute in westelijke richting voert o.a. langs een zes km lang aquaduct naar de bedevaartsplaats Fatima. Dit plattelandsdorpje is enorm gegroeid vanaf het moment van de verschijning van de Heilige Maagd in 1917. Pelgrims van over de hele wereld komen hier naartoe. Het dorp Aljustrel waar de herdertjes gewoond hebben die de Heilige Maagd van Fátima hebben zien verschijnen, is in de route opgenomen.

In zuidoostelijke richting fiets je over de stuwdam van  Castelo de Bode, een van de grootste stuwmeren van Portugal. De ruïne van het kasteel van Almourel ligt op een klein eilandje in de Tejo rivier.

In noordelijke richting fiets je door bossen met veel eucalyptusbomen die voor de papierindustrie worden gebruikt. Dornes, het karakteristieke kleine dorpje  met nog geen 600 inwoners ligt op een schiereiland in de rivier de Zêzere.

Dag 5: Transfer Tomar – Caldas da Rainha (95 km of 75 km + transfer)
Vandaag is de transfer naar Caldas da Rainha, de tweede verblijfplaats. De transferroute gaat door een landelijke en heuvelachtige route. Het centrum van deze middelgrote stad ligt op 8 km van Foz do Arelho aan de Atlantische Kust.
Caldas da Rainha dankt zijn naam aan de thermale bron die zeer gewaardeerd werd door een Portugese koningin in de 15e eeuw. De heilzame werking van het water deed bij haar een wond genezen die ondanks vele behandelingen maar niet genas. Omdat in die tijd deze waterbronnen veel werden bezocht door de lokale bevolking en omdat zij zich hier met enig comfort wilde laten behandelen liet de koningin er een ziekenhuis bouwen. Het plaatsje groeide verder rond dit hospitaal en werd bekend als ‘Caldas da Rainha’. Het beleefde zijn hoogtepunt rond 1900 waarin het mode was om in een kuuroord te verblijven.

Dag 6 & 7: Peniche, Óbidos, Nazaré & Sítio Praia do Norte
Vanuit de tweede standplaats wordt de omgeving in twee richtingen verkend. Beide dagen kan je in ieder geval de Atlantische Oceaan niet over het hoofd zien.

#6 Zuidwest: De route voert ons door een duinachtige omgeving naar Peniche dat naast een van de belangrijkste Portugese vissershavens voor ambachtelijke visvangst een fraai historisch centrum heeft met het Sanctuarium Nossa Senhora dos Remédios en het imposante Forte de Peniche. In de 16e/17e eeuw gebouwd om  de kust te verdedigen en tijdens de tijd van de dictatuur gebruikt als politieke gevangenis waar enkele bekende tegenstanders van het regime werden opgesloten.
Op de terugweg naar Caldas kan het sfeervolle middeleeuwse stadje Óbidos bezocht worden. Binnen de stadsmuren bevindt zich een goed bewaard kasteel tussen een labyrint van smalle straatjes en charmante witte huisjes. De Portugezen noemen Óbidos het meest pittoreske en best bewaarde vestigingsstadje van het land. Het werd al bevolkt voordat de Romeinen het Iberisch Schiereiland innamen en kende een nog grotere bloei toen de koning het stadje in de 13e eeuw aan zijn vrouw schonk. Verschillende dynastieën hebben de vesting verfraaid en verrijkt.

#7 Noordwest: Via het binnenland bereiken we Nazaré met het lange sikkelvormige strand met wit zand waar de stad aan de zee grenst. Dit is het Portugese strand met de kleurrijkste visserstradities. Hier zie je vissersvrouwen die nog geheel volgens traditie gekleed gaan in zeven rokken. Aan de noordkant van de stad fietsen we door naar Sítio, een 318 meter hoge rots die steil oprijst uit de zee. Het biedt een van de mooiste uitzichten over de Portugese westkust o.a. op de hoge golven. De Hawaiiaanse surfer Garrett McNamara heeft Nazaré wereldwijde bekendheid gegeven toen hij in 2011 in Praia do Norte op een 30 meter hoge golf surfte, de hoogste ter wereld op zandbodem. Door de “Canhão da Nazaré”, een onderzees geomorfologisch fenomeen, worden perfecte reuzengolven gevormd. Het is de grootste onderzeese kloof van Europa, die 170 km langs de kust loopt en op sommige plaatsen tot 5000 meter diep is. Parallel aan de Atlantische kust keren we terug naar Caldas da Rainha.

Dag 8: Terugreis naar Schiphol
Transfer terug naar de luchthaven van Lissabon. Na een terugvlucht van nog geen drie uur landen we ’s middags)* op Schiphol Amsterdam Airport.
)* onder voorbehoud van vluchtwijziging


Etappeoverzicht: afstand & hoogtemeters
ca. 70 km 100+ km
Etappe: afstand: hm’s: afstand: hm’s:
1 68 ↑ 750 100 ↑ 1040
2 69 ↑ 902 109 ↑ 1400
3 68 ↑ 860 86 ↑ 1220
4 = transfer 79 ↑ 670 95 ↑ 900
5 63 ↑ 550 100 ↑ 820
6 73 ↑710 93 ↑ 860

Reissom Fietsreis Centraal Portugal – Tomar & Nazaré: v.a. € 995,- per persoon bij verblijf in een 2-persoonskamer.
Toeslag 1-persoonskamer: € 240,- per persoon 

Inbegrepen:
– rechtstreekse retourvlucht Amsterdam-Lissabon incl. handbagage
– transfer luchthaven-hotel v.v.
– verblijf in twee goede(4*) toeristenklasse hotels
– verzorging op basis van logies & ontbijt
– per fietsdag keuze uit twee etappes van 65-70 en 95-105 km
– route in GPS en op routekaartjes
– reisinformatie

Niet inbegrepen:
– consumpties
– lunches & diners
– entrees
– persoonlijke uitgaven
– onvoorziene, na publicatie opgelegde toeslagen
– reis- en annuleringsverzekering
– garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
– calamiteitenfonds € 2,50 per boeking*
– reserveringskosten € 30,00 per boeking*
)* boeking = max. 9 personen

Betalingsschema Fietsreis Portugese Najaarstoer 2023

– Aanbetaling bij inschrijving: € 500,- per persoon
– Restbetaling vóór 4 augustus 2023

Graag overmaken op NL56 KNAB 0257 6844 41 t.n.v. FS Travel o.v.v. het reserveringsnummer

Meer informatie?

Wil je deelnemen aan deze mooie fietsreis boek dan via het boekingsformulier op deze pagina.

Voor meer informatie kan je contact met ons opnemen.

Boekingsformulier:

Wat klanten zeggen…

Ook dit jaar hebben we genoten van de reis met mooie en uitdagende fietsroutes, vooral de tweede helft van de week was het een schitterend parcours voor de lange afstand. Wat een goede voorbereiding om deze wegen voor ons “te vinden”.

Jan en Joke, Spaanse Voorjaarstoer 2017

Wij hebben het prima naar de zin gehad in Spanje. Mooi weer, prima hotels, alles goed geregeld. Wij lazen dat er alweer plannen voor volgend jaar zijn. We kijken er naar uit!

Jan en Grada, Spaanse Voorjaarstoer 2016

ZEKER OP REIS

Wij vinden het belangrijk dat u met een zeker gevoel op reis kunt. FS Travel is aangesloten bij de Garantiefonds GGTO! GGTO staat garant voor uw vooruitbetaalde reisgeld.