Ardennen, Moezel & Eifel

Landschap, cultuur & geschiedenis

Reisdatum: Woensdag 19 t/m zondag 23 oktober 2016

Deze geologische excursiereis naar de dalen van Maas, Moezel en Rijn is bedoeld voor deelnemers aan een aantal HOVO cursussen maar staat ook open voor andere geïnteresseerden. Wat geleerd is op de cursus of door eigen studie en interesse wordt in het veld gedemonstreerd. Het excursiegebied is relatief dicht bij huis, goed toegankelijk en ontsloten en heeft “klassieke geologie”. De excursieleiders kennen het gebied door eigen studie, onderzoek en herhaald excursiebezoek. De vijfdaagse reis biedt een volledig overzicht van verschillende gesteentesoorten, hun oorsprong en de vervormingen die zij hebben ondergaan.

Onderweg naar de Ardennen rijden we over verschillende afzettingen van het Noordzeebekken. Tijdens de rit wordt op enkele landschappelijke aspecten gewezen. De eerste anderhalve dag concentreren we ons op overwegend Paleozoïsche gesteenten om met behulp van de samenstelling, fossielinhoud en structuren een reconstructie te maken van klimaat, paleogeografie en vervormingsgeschiedenis tussen 450 – 250 miljoen jaar geleden. Hierbij passeren onder meer koraalriffen, waddenafzettingen en moerasbossen de revue.

De leistenen in het Moezelgebied op de volgende anderhalve dag zijn van ongeveer dezelfde ouderdom als de gesteenten in de Ardennen, maar anders van samenstelling en intensiever vervormd. Het accent ligt nu op de aldus ontstane structuren. Door studie van breuken en plooien in verschillende locaties bouwen we een beeld op van de verrassend gevarieerde geschiedenis van het gebied. En als we denken het allemaal te kennen, komt er de laatste twee dagen nog een verrassing. Dan zien we hoe het oostelijk deel van ons excursiegebied laat in het Tertiair werd doorsneden door breuken waarlangs magma omhoog kwam dat als lava werd uitgestoten of als vulkanisch as hoog in de atmosfeer werd geblazen. Of dit gebied echt tot rust is gekomen, blijft onzeker. Tenslotte zien we op de terugreis naar Nederland jonge organische materialen die nog inkolen maar nu al door energiehongerig Duitsland als bruinkool worden afgegraven.  Onze ogen houden we echter ook open voor de verrassend gevarieerde cultuur en geschiedenis van diep in de prehistorie tot en met de tweede wereldoorlog.

Reissom Geologie reis Ardennen, Moezel en Ijfel: € 625,- per persoon bij verblijf in een 2-persoonskamer

Toeslagen

1-persoonskamer: € 120,- per persoon )*

)* = het is mogelijk om aan te geven dat u een kamer met een andere deelnemer wilt delen. In eerste instantie betaalt u de reissom incl. toeslag 1-persoonskamer, als een andere deelnemer ook een kamer wilt delen ontvangt u beiden de toeslag retour.

Klik hier voor het volledige programma: Geologische reis Ardennen, Moezel & Eifel 2016

  • aanbetaling bij inschrijving: € 150,- per persoon
  • restbetaling (€ 475,-) uiterlijk 2 maanden voor vertrek

Graag de bedragen overmaken op NL81 TRIO 0254 4784 68 t.n.v. Advies-& Organisatiebureau Frans Staal BV, Haarlem o.v.v. ‘Ardennen, Moezel & Eifel 2016’

Meer informatie?

Wilt u graag deelnemen aan deze bijzondere reis? Vult u dan het boekingsformulier in dat aan de rechterkant van deze pagina staat. Na ontvangst van de aanbetaling is de inschrijving definitief en ontvangt u een bevestiging. Uiterlijk 2 maanden voor vertrek dient de volledige reissom overgemaakt te zijn. Ontvangt u graag meer informatie over deze reis? Neem dan contact op met FS Travel.

ZEKER OP REIS

Wij vinden het belangrijk dat u met een zeker gevoel op reis kunt. FS Travel is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden! Het SGR staat garant voor de door u vooruitbetaalde reissom.