Maestrazgo – Noordoost Spanje

Een boeiende geologische reis tussen Madrid en Barcelona

Reisdatum: Zaterdag 2 t/m donderdag 7 juli 2016

Landschappen, geschiedenis, gastronomie en cultuur van de Maestrazgo in Noordoost Spanje. Open uw ogen en beleef een land anders. Tom Reijers en Leo Minnigh organiseren i.s.m. FS Travel in 2016 een zesdaagse geologisch-culturele reis door een betrekkelijk onbekend deel van Spanje met spectaculaire landschappen en een buitengewoon rijke geschiedenis. De reis is samengesteld voor HOVO cursisten uit Groningen, Zwolle, Rotterdam & Den Haag , maar ook partners en andere geïnteresseerden zijn welkom. Diepgaande kennis van geologie en geschiedenis is niet vereist; alles wordt in het veld mondeling en met uitgebreide veldgids en ’s avonds in hotels met powerpoint presentaties toegelicht. Iedereen die geïnteresseerd is in landen, volkeren en geschiedenis kan deelnemen. Er worden enkele korte wandelingen gemaakt over goed toegankelijke en begaanbare paden, en vrijwel alle excursiepunten liggen langs de weg en zijn per bus bereikbaar. De inhoud van de reis sluit aan op die van diverse HOVO-cursussen. Evaluaties van eerdere geologie-excursiereizen spreken eenstemmig over ‘een bijzondere ervaring en een onderdompeling in een nieuwe wereld’. Dit verwachten wij ook als reactie op deze excursie.

Onvergetelijke geologiereis

Een zesdaagse geologisch-landschappelijk-culturele excursie naar de provincies Teruel en Castellon vat de geschiedenis samen van de afzettingen, haar structurele vervormingen en haar economische aspecten. Naast toelichting in het veld, informatie uit de veldgids en powerpoint presentaties in het hotel is er volop gelegenheid het geleerde zelf in de praktijk te brengen. Daarvoor worden ook in teamverband gesteentesecties opgenomen om de geologie beter ‘in de vingers’ te krijgen.

Het gebied omvat de in oktober 1986 aan Shell España-Repsol-Ciepsa gegunde ‘Castellon Tierra concessie’ waarin geologisch veldwerk werd uitgevoerd, seismische secties werden geschoten en enkele putten geboord. Van die deels ondergrondse gegevens wordt op de excursie gebruik gemaakt. Het geeft excursiedeelnemers een unieke gelegenheid om de praktische kant van geologie te begrijpen. De concessie leverde geen olie of gas op, maar de gegevens waren nuttig en werden gebruikt bij de evaluatie van de latere Amposta-Marina offshore concessie bij de delta van de Ebro die wel olie opleverde. Daarmee maken we op de laatste excursie dag kort kennis.

Het ‘International Institute for aerial survey and earth sciences’ (ITC), destijds in Delft, nu in Enschede, maakte van delen van de provincie Teruel gebruik voor haar opleiding luchtkarteren. Ook die gegevens worden gebruikt op deze deels op de praktijk gerichte excursie.

 • Dag 1 Vertrek per bus uit Madrid naar Molino de Aragon. Onderweg lunch, enkele geologische stops en een inleiding in de excursie en in Spanje. Hotel(s) in Molina de Aragon (Guadalajara) en een welkomstmaaltijd.
 • Dag 2 Het toeristisch onbekend, landschappelijk fraaie oostelijke deel van Aragon is bezaaid met sporen van de Spaanse burgeroorlog. We zien Perm/Trias afzettingen zoals ook onder Groningen voorkomen en we begrijpen hoe zich daar gas heeft verzameld. In de middag reizen we door een verstild landschap naar een middeleeuwse gevangenis, nu informatiecentrum over de geestelijke ridderorde die de Maestrazgo lang bestuurde. Nieuwe werelden openen zich. In ons hotel in Villarluengo, in een diep ravijn naast een forel kwekerij, besluit een powerpoint presentatie over de geologie van het gebied de dag
 • Dag 3 Na vertrek uit ons rustieke hotel zien we een natuurfenomeen van bijzondere pracht en oefenen we met het opnemen van een geologische sectie. Een alternatief is een korte natuurwandeling. Een groot deel van de dag zijn we in het geologisch park van het mijnwerkersdorpje Aliaga. In de late namiddag aankomst voor drie dagen in een hotel met Spa faciliteiten. Een presentatie over de lokale geologie besluit de dag.
 • Dag 4 In teams nemen we een sectie op van het equivalent van het gesteente waarin Shell olie hoopte te vinden. Voor hen die slechts oppervlakkige belangstelling hebben in geologie is er gelegenheid een mooie wandeling te maken. Na de lunch in een pittoresk dorpje brengen we de middag door in middeleeuws Morella in het centrum van de Maestrazgo . s’Avonds een presentatie over de geschiedenis van Spanje.
 • Dag 5 Via Morella naar het achterland van het Catalaanse kustgebergte waar Alpine conglomeraten en structurele gebeurtenissen een deel van het programma zijn. Ook bezoeken we een museum om lokaal gevonden dinosaurier resten te zien. Lunch in een middeleeuws dorpje en een slotbezoek op eigen gelegenheid aan Morella. Terug in het hotel voor de afsluitende presentatie over de geschiedenis van Spanje en het gastronomische slotdiner.
 • Dag 6 Na vertrek uit ons plezierige hotel via Morella naar de ‘sinasappelbloesem’ kustweg die ons langs de Ebro delta voert. Korte toelichting op de offshore Shell operaties die olie opleverden mede door informatie uit ons excursiegebied. Langs Romeins Tarragona naar het vliegveld van Barcelona voor de terugreis naar Nederland.

Reissom Geologie reis Maestrazgo Noordoost Spanje: € 1.195 per persoon bij verblijf in een 2-persoonskamer

Toeslagen

 • 1-persoonskamer: € 150 per persoon )*

)* = het is mogelijk om aan te geven dat u een kamer met een andere deelnemer wilt delen. In eerste instantie betaalt u de reissom incl. toeslag 1-persoonskamer, als een andere deelnemer ook een kamer wilt delen ontvangt u beiden de toeslag retour.

Inbegrepen:

 • Vlucht Schiphol-Madrid & Barcelona-Schiphol
 • 20 kg ruimbagage
 • Hotelovernachtingen(5) in drie goede middenklasse hotels
 • Verzorging op basis van half pension (ontbijtbuffet & diner)
 • Touringcarvervoer t.b.v. het volledige excursieprogramma tussen de vliegvelden van Madrid en Barcelona
 • Veldgids met cultureel syllabus
 • Deskundige geologische en cultuurhistorische toelichting door 2 geologie experts in het veld plus ’s avonds in het hotel presentaties van ca. 1 uur ter voorbereiding van de excursie de volgende dag

Niet inbegrepen:

 • Overige lunches
 • Consumpties en andere persoonlijke uitgaven
 • Annuleringsverzekering
 • Reis- & bagageverzekering
De reis gaat door bij minimaal 20 betalende deelnemers. Dieetwensen zijn altijd preferenties. Voor essenties worden de extra kosten doorberekend. Als het tickettarief bij late reserveringen hoger wordt dan € 300 is een meerprijs van toepassing. Deelnemers kunnen eerder heen of later terugreizen voor een aansluitende eigen korte vakantie, FS Travel verzorgt dat graag voor u.

Meer informatie?

Wilt u graag deelnemen aan deze bijzondere reis? Vult u dan het boekingsformulier in dat aan de rechterkant van deze pagina staat. Na ontvangst van de aanbetaling is de inschrijving definitief en ontvangt u een bevestiging. Uiterlijk 2 maanden voor vertrek dient de volledige reissom overgemaakt te zijn. Ontvangt u graag meer informatie over deze reis? Neem dan contact op met FS Travel.

ZEKER OP REIS

Wij vinden het belangrijk dat u met een zeker gevoel op reis kunt. FS Travel is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden! Het SGR staat garant voor de door u vooruitbetaalde reissom.