Geologie reis Spanje
7 juni – 13 juni 2015

Hieronder leest u een verslag van onze geologie reis in Spanje, geschreven door Jan Gevers Leuven.

Wij waren met vierentwintig, mannen en vrouwen evenveel. Vooraf leek het gezellig te worden en achteraf bleek dat ook zo te zijn.
De syllabus voor studenten geologie was voor ons, hovisten/hobbyisten, wat veel. “Beter méé verlegen dan óm verlegen” leek voor deze tekst het uitgangspunt te zijn geweest. Maar er ontbrak hier en daar ook wel wat: de legenda ontbraken, lettertjes in de figuren onleesbaar, dimensies in de Y-as van figuren onvindbaar en zo ook een verklarende woordenlijst (wat is ‘palinspastisch’? Ik heb het voor u opgezocht, zie verderop).
Met zijn colleges snoepte de lector Tom Reijers niet teveel van onze kostbare tijd af; zodoende glipte er wel eens wat nuttige informatie langs de toehoorders heen. Alsof hij een pianoconcert speelde en dan verzocht: “en nou jullie!”

Maar…. al met al was de waardering van de groep (inclusief mijzelf) voor het gebodene zeer hoog. Het is voor hobbyisten niet te hoog gegrepen om dit hoge gebergte tot op zekeren hoogte in één week te doorgronden. De vraag is tot welke hoogte. De verhalen waren wonderlijk inspirerend doordat wij luisterden naar iemand die delen van dit ontstellend gecompliceerde gebied in zijn jonge jaren eigenhandig met succes had gekarteerd. Een tent in een park mocht niet, maar ha! Daar had de jongeling wat op gevonden. En ook de afstanden waren wat groot, maar ha! Ook daar was een oplossing voor: het smalspoorlijntje waar je op kon springen en er weer van af huppelen zonder dat het treintje ervoor moest stoppen. Het spoorwegpersoneel werd zelfs toeschietelijk voor deze heer die hun taal zo snel leerde en hun stenen opraapte en daar iets geleerds mee deed. Ja, en de samenwerking met hem en alle andere wetenschappers uit Leiden (prof de Sitter, u weet wel) groeide en bloeide, zo goed zelfs dat wij een complimenteuse plaquette, bevestigd aan een rots, te zien kregen. Tom had ook over zichzelf geen geheimen. Hij ruide ons op om toch vooral zijn auto- biografie aan te schaffen. Vriendschap en achting stegen.
Dat was ook zo met Leo Minnigh, een geoloog die in zijn jonge jaren het meer westelijke deel van de Cantabrische Gebergten heeft gekarteerd en daarover boeiende verhalen vertelde. Hij doceerde geologie in het meest oostelijke puntje van Brazilië en werkte voor de industrie. Hij schreef ook een boek buiten het vakgebied, namelijk over probleemoplossing. Nu is hij gepensioneerd (en gepassioneerd) en geeft HOVO’s. Een waardig compagnon van Tom.

En het eten?? Wat overdadig, heel veel vlees. Onze vegetariër Paul kreeg echter wel medewerking van zowel de kok als de bediening zodat hij op gewicht bleef. Wij niet.
En heerlijk die wijn. Dick bestelde witte, maar velen van ons de rode.
En dan hadden wij de vrijwilligster Nadia, de lieftallige vrouwe van geld en drankjes. Onder de doelmatige leiding van Tom werkte alles perfect met haar extra handje.
Het hotel. De douche dééd het gewoon en alles was schoon, ruim en rustig.

De bus: we hadden de stad Leon als uitvalsbasis. Dat betekende dagelijks een busreis naar het noorden. De chauffeurs waren kundig en de stoelen waren verplaatst zodat iedereen extra beenruimte had. Het tijdsschema pakte goed uit zodat we het forse programma goed konden verwerken: Rock around the Clock!

Reisschema:
Dag 1. Reis door Duorobekken naar León
Dag 2. Route naar dal van rivier de Bernesga
Dag 3. Dal van rivier de Bernesga
Dag 4. Culturele excursie naar Oviedio
Dag 5. Tertiair in het dal van de Porma
Dag 6. Het elsa dekblad en de Picos de Europa
Dag 7. Naar Madrid

Docenten: Tom Reijers en Leo Minnigh, geologen.